Yangın Hidrant

Yangın Hidrant Sistemleri

Yangın Hidrant Vanası ;

Yangın olaylarının artmasına bağlı olarak güvenlik önlemlerinin önceden alınması gerekmektedir . Farklı nedenlere bağlı olarak çıkan yangınlara doğru zamanda müdahale edilmediği zaman can ve mal kaybı artmaktadır. Bunun önüne geçmek için tasarlanan yangın hidrant vanası son derece önemlidir.

Binalarda, depolarda, fabrikalarda ve endüstriyel tesislerde kullanılabilen bu sistem ile yangına anında müdahale edilebildiği gibi
itfaiyenin su alabilmesine de fayda sağlamaktadır.Yangın besleme hattına bağlanan yangın hidrant vanası, buradan tüm hortum ve diğer yangın güvenlik cihazlarına su almayı sağlamaktadır.

Böylece yangına yerinde ve anında müdahale edilmesi kolaylaşır. Bina dışarısına belirli aralıklar ile yerleştirilen yangın hidrant vanalarından itfaiye araçlarına su takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca hortum bağlanarak da direkt su ile müdahale edilebilir.
Yangın hidrant vanalarının bağlantılarına şehir suyu şebekesinden takviye yapılmaktadır. Büyük işletmelerde ise yangın pompasından beslenmektedir.

Yangın Hidrant Vanaları Çalışma Prensibi

Açma ve kapama diski, özel hidrant anahtarı ile açma yönüne çevrilir ve hareket borusunu, aşağı doğru hareket ettirir.
Böylece; sübap, sitten sıyrılır ve hidrant açılır. Açma kapama diski ters yöne çevrildiğinde ise tersindeki hareket ile hidrant kapanır.
Kapatma aşağıdan yukarı doğru akış yönündedir. Subap şebekeden gelen su basıncının etkisinde olduğu için en iyi şekilde sızdırmazlık sağlanır.

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik çevre hidrant sisteminin özellikleri aşağıda bulunan maddelerce belirlenmiştir.
Madde 95- Yapıların yangından korunmasında, ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale edebilmek için mümkün olduğunca yapının veya binanın tüm çevresini kapsayacak şekilde tesis edilecek hidrant sistemi bünyesinde yerleştirilecek hidrantlar, itfaiye ve araçlarının kolay yanaşabileceği ve bağlantı yapabileceği şekilde düzenlenmelidir.
Hidrant sistemi dizayn debisi en az 1900 l/dak olmalı ve debi yapının risk sınıfına göre arttırılmalıdır. Hidrant çıkışında 700 kPa basınç olmalıdır.
Hidrantlar arası uzaklık çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m, orta riskli bölgelerde 125 m, az riskli bölgelerde 150 m alınmalıdır.
Normal şartlarda hidrantlar korunan binalardan ortalama 5-15 m kadar uzağa yerleştirilmelidir. Hidrant sistemine suyu sağlayan boru donanımında ring sistemi mevcut değilse kullanılabilecek en düşük boru çapı 150 mm olmalıdır. Sistemde kullanılacak hidrantlar yer üstü yangın hidrantı olmalı ve TS 2821 nolu standarda uygun olmalıdır.

Hidrant sisteminde, hidrant yenilenmesini ve bakım işlemlerinin yapılmasını kolaylaştıracak uygun noktalarda ve yerlerde yer altı ve/veya yer üstü hat kesme vanaları temin ve tesis edilmelidir.

25 Şubat 2020
3.428 kez görüntülendi